dijous, 13 de juny del 2013

IMATGES PER A CANVIAR EL MÓN

Exercicis de creació audiovisual per a la sensibilització social.  

Kerry Freedman (2006), Enseñar la cultura visual, Barcelona, Octaedro
"La educación artística está claramente ligada a los aspectos políticos (ciudadanía, ciencia, género, etc.) de la vida social" 
"El objetivo esencial del arte de los alumnos no es terapéutico, es social y cultural. No se trata sólo de emociones individuales, trata de la personalización de las cuestiones sociales" 

Mostra de treballs fets durant el tercer trimestre del curs 2013/2014, alumnat de cultura audiovisual de 1r de Batxillerat, Institut Antoni de Martí i Franquès:



Marc, Ester, Eric i Gabriel: Hola
espot de sensibilització sobre la presència abusiva de la tecnologia a les nostres vides

Marc: "Amb aquest espot hem volgut sensibilitzar a la societat d’un tema que actualment afecta moltíssim als joves del nostre entorn: l’abús de la tecnologia. L’hem representat d’una manera, en part còmica, perquè creiem que és la manera més fàcil i entenedora d’arribar a la gent avui en dia.

Amb l’espot hem volgut plantejar un problema senzill: dos nois queden per xerrar, i estan tan ficats en el seus dispositius mòbils, que acaben parlant en codi binari (codi digital amb el que s’emmagatzemen la majoria de dades dels nostres mòbils). Aquesta és una manera molt simple de plantejar a la nostra societat que la tecnologia a vegades ens distreu fins al punt que no sabem parlar d’una altra forma que no sigui amb l’ordinador, el telèfon, etc."



Anna, Who knows? Only time
poema audiovisual sobre l'aprofitament del temps

Anna: "Aquest és el meu vídeo final, es diu Only Time que significa "Només el temps", crec que la cançó és molt adient perquè parla sobre la importància que té el temps per a tots nosaltres.

La història narra una noia que veu passar la vida al seu voltant però no reacciona, veu que el temps passa molt ràpid i no aprofita els moments, es frustra perquè no sap què fer. En diferents plans veiem com ella mira el rellotge i es fica nerviosa, esperant que alguna cosa succeeixi o esperant el moment oportú, però, les agulles del rellotge segueixen avançant. Al final del vídeo, apareix un tren que passa ràpid per l'estació, però no el pot agafar. El veu passar per davant, però ja es massa tard, significa que ha perdut el temps i ara ja no hi ha volta enrere. 

El que he volgut expressar és la importància de viure el moment, el present, estar sempre atents a les oportunitats que ens presenta la vida i sobretot saber aprofitar-les. Ara explicaré una mica com he fet aquest vídeo: primer de tot vaig agafar una tela verda i unes bones llums per poder fer els cromes, vaig gravar a la Diana i després vaig passar a l’ordinador totes les seqüències. Vaig buscar la música i uns paisatges que fossin expressius i concordessin amb les imatges del davant. Finalment amb el Premier vaig ajuntar tots els vídeos, retocant i mesclant els paisatges i els vídeos de la Diana perquè desapareixes el verd del croma i aparegués el paisatge al darrera d'ella". 




Helena i Paula, Ets tu
espot de sensibilització en defensa del paper de la dona en la societat

Helena: "Aquest és el nostre vídeo amb el qual ens ha semblat important ressaltar la figura de la dona, incloent-hi dones influents al llarg de tota la història com són Simone de Beauvoir, Rosa Parks, Benazir Bhutto, Frida Kahlo i Malala. Totes aquestes dones han estat protagonistes destacades del feminisme global.

Primer de tot, el que vam fer va ser anar per Tarragona gravant a diferents dones fent qualsevol cosa, ja sigui treballant en una botiga com sortint a passejar amb els seus fills. El vídeo està dividit en tres parts: 
1.           Una breu introducció o punt de partida, on Simone de Beauvoir exposa la seva teoria sobre el feminisme i el paper de la dona en la societat.
2.           Aleshores, partint d'aquí, vam decidir fer les altres dues parts, una on es veuen moltes dones en blanc i negre que representa quan no són elles mateixes i estan influenciades, tot això acompanyat del text.
3.           Com a última part, surten unes altres dones, ara amb color, que representen la lliure elecció de treballar o ser elles mateixes, sense dependre de cap home, acabat amb el discurs de Malala a les Nacions Unides on defensa el dret de les dones a una educació digna.

Traient els problemes de so, ens ha agradat molt haver fet aquest treball i el resultat obtingut".

La veu en off de l'espot Ets tu (text redactat per Paula):

"Amiga, hermana, madre, compañera... No te dejes engañar. No eres un simple cuerpo. No eres la perfecta ama de casa. No eres un maniquí de Zara. No eres unos ojos bonitos y unos labios carnosos. No eres la más educada, refinada o políticamente correcta. No eres un bonito corte de pelo. No eres una manicura francesa. No eres aquellos zapatos que tanto daño te hacen. No eres un piropo fuera de lugar. No eres las relaciones que tienes y por supuesto no eres el número de parejas que has tenido. No eres una talla de pantalón o sujetador. No eres aquella que espera a su príncipe. No eres la que necesita ser rescatada. No eres lo que te quieren hacer creer que eres.

Eres tu. Eres tus pensamientos, tus emociones y tus sueños. Eres tus alegrías y tus penas. Eres aire. Eres fuego. Eres tus locuras y tu sensatez.  Eres noche, eres día. Eres tus actos. Eres tus palabras. Eres una tarde de domingo. Eres un lunes por la mañana. Eres tus metas. Eres arte, eres ciencia. Eres esfuerzo, eres dedicación y trabajo. Eres la eterna batalla a lo injusto. Eres tus logros y tus fracasos. Eres tus virtudes y tus defectos. Eres valiente. Eres luchadora. Eres mujer.

Así que, amiga, hermana, madre, compañera… no te dejas engañar, no te dejes mentir, no te dejes callar… eres mucho más de lo que te quieren hacer creer."


Anna i Gina, Just The Way You Are
Videoclip que defensa la bellesa natural per sobre de l'artificial


Anna: "Ens vam decantar cap al tema de la bellesa, ja que creiem que és un tema proper per l'edat que tenim, plena de complexes i inseguretats. Vam recordar una cançó bastant popular de la nostra generació que parlava justament del mateix que nosaltres volíem parlar, així que vam decidir fer un videoclip il·lustrant la cançó Just The Way You Are, de Bruno Mars. 
La idea la vam anar desenvolupant poc a poc. El primer pla havia de ser una noia totalment maquillada i, a mida que avancés la cançó, es veuria el procés de desmaquillar-se, fins a arribar a un primer pla d'ella sense maquillatge. Per a fer això hauríem de gravar primer totes les seqüències normals i, després, en el muntatge, girar-les de tal manera que estiguessin al revés. Això ens va obligar a tenir molt planificat els plans que enregistraríem primer i els últims, ja que, sense tenir cap guia, ens era molt enredat de pensar tot plegat.

Estem orgulloses del resultat final del videoclip, després de tantes complicacions mentals. L'objectiu era treballar la idea que la bellesa natural és més bonica que l'artificial. L'important és ser tal i com un mateix és i no intentar aparentar una altre cosa, i creiem que l'hem assolit. El lema final del vídeo és: "YOU'RE AMAZING, JUST THE WAY YOU ARE" ("TU ETS INCREÏBLE, TAL I COM ETS").



Laura, Creus que va de cinc minuts?
espot de sensibilització per a una conducció segura

Laura: "Volia plantejar una història corrent, per a que l'espectador empatitzés amb ella i reflexionés. Vaig fer el meu storyboard  i, a partir d'allí, vaig anar treballant a l'hora de gravar. El vídeo era més llarg, però hi vam treure molts plans que no aportaven dades rellevants a la història. (...) M'agradaria que qualsevol persona que el veiés fos capaç de sentir el cúmul de sentiments que jo vaig sentir només de gravar-lo i editar-lo, ja que la vida és això, passar sentiments de persona a persona".



Laura ja havia tractat durant el segon trimestre el tema de la pèrdua del seu gos
 fent servir la tècnica del fotomuntatge digital




Iván i Olívia, Strange Birds, marginats
Videoclip sobre la marginació social

Iván: "Olivia i jo vam decantar-nos per fer un videoclip de la cançó Strange Birds, del grup Birdy. Aquesta cançó tracta de la diferència. Tots tenim al nostre interior coses que no ens agraden, però que ens fan diferents. Parla d'acceptació i de la importància de l'amistat. Nosaltres hem aprofitat el missatge de la cançó per a fer un crit envers la gent que se sent sola, que no té amics o pensa que no en té. Volem fer un crit a la consciència de tots envers aquest problema que afecta sobretot a joves com nosaltres, perquè son casos durs en els quals les persones sofreixen. Hem d'aprendre a veure la "lletja bellesa".





Alejandro, espot de sensibilització en favor de la pau i la no-violència


Alejandro: "La violència no és la millor manera de resoldre cap situació, això és el que vull expressar amb aquest espot. He utilitzat la tècnica de l'stopmotion per explicar que una pinça blava era assetjada per un grup de pinces marrons. La pinça vermella arriba per ajudar, però fent us de la violència. Al final, les paraules de la pinça blava aconsegueixen que les pinces facin la pau".





Mireia, espot de sensibilització sobre el reciclatge i la conservació del medi





Mireia ja havia tractat durant el segon trimestre el tema de la necessitat de conservació del mediambient
 utilitzant la tècnica del fotomuntatge digital



La posada en comú dels vídeos fets, l'últim dia del curs, amb crispetes i refrescs per a tothom!






Pauta, amb els ítems d'avaluació, feta servir a classe per l'alumnat per tal de valorar la feina feta:




Exemples de guió il·lustrat utilitzat a classe:


Anna i Gina




Marc, Ester, Eric i Gabriel


El dia 15 de juny de 2015 rebem el 1r Premi del Consell Audiovisual de Catalunya, "El CAC a l'escola", en la categoria d'educació secundària postobligatòria, per la realització d'aquests treballs. Enllaç a la memòria escrita de la seqüència didàctica i a la resta de treballs guanyadors: http://www.premiscacescola.cat/historia/XII-premis



El dia 16 d'abril de 2016 rebem el 3r Premi Federico Mayor de Zaragoza en la categoria Educació.
Memòria presentada als Premis: http://es.calameo.com/read/0031444253bead25ccb1e
Enllaç als treballs premiats: http://www.unescotortosa.cat/index.php/premisfmz/ix-premi-fmz/treballs-premiats




Vídeo de l'acte de lliurament de premis:



El Diari de Tarragona publica aquesta noticia el dia 6 de juny de 2016:



Article sobre l'experiència didàctica publicada a la revista Aula de Secundaria:



L'article complet el trobareu a la revista Aula de Secundaria número 019, Juliol-Agost 2016.



L'experiència educativa es va compartir també a Girona, al Congrés de Pedagogia Social, joventut i transformacions socials, del 14 al 16 de setembre de 2016:


Algunes activitats, relacionades amb la cultura audiovisual, 
desenvolupades durant el curs 2013-2014:


46 Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya (Sitges, octubre 2013)




XVI  FEC  Festival (Reus, 14/3/2014)
DISSECCIONS, Jornada tècnica i de creació sobre el curtmetratge




Xerrada a l'institut a càrrec de José Carlos Suárez, professor de cinema de la URV, 8/5/2014:
"La fotografía y el cine en el contexto del arte contemporáneo"




Inauguració del VII Festival Internacional de cinema en català FIC CAT (Roda de Berà, 4/6/2014)



Mostra de treballs sobre diferents problemàtiques socials fets durant el curs 2012/2013, alumnat de 4t d'ESO i 1r de Batxillerat, Institut Antoni de Martí i Franquès.




Helem, espot contra el tabaquisme
cultura audiovisual, primer de batxillerat

Helem: "Amb aquest vídeo he volgut expressar l'addicció al tabac i com es troben les persones que tenen aquesta addicció. Des de la joventut que estan enganxats a aquest mal hàbit però no noten com la seva vida es va consumint en una burilla, després es veu el pas del temps, la joventut s'acaba i comença la vellesa, llavors la seva salut, degut a aquest mal hàbit, es mostra danyada i a punt de la seva fi. Al final del vídeo es veu la mà de la persona i el telèfon intentant demanar ajuda, però ja és massa tard".






Marina, espot sobre el consum responsable de l'aigua
 cultura audiovisual, primer de batxillerat

Marina: "Aquí teniu el meu projecte final basat en el malbaratament que fem de l'aigua, mentre hi ha gent que la necessita diàriament per viure i no la té. Espero que us agradi, impacti i suggereixi des del principi el missatge que vull reflectir". 






Alina, espot contra l'estrès escolar
cultura audiovisual, primer de batxillerat


Alina: "Amb aquest espot volia mostrar lo ràpidament que pasa el temps a l'hora de l'estudi, el que ens marca sobre tot en aquesta època de presió i que ens fa falta per "sobreviure" aquesta època. Moltes persones no tenen en compte el que costa per arribar a una nota, o per arribar a aconseguir uns estudis superiors".





Sergio, espot contra el cyberbullying,
cultura audiovisual, primer de batxillerat,


Sergio: "Per aquest projecte final he escollit Cyberbullying com a tema de societat, totes les filmacions estan fetes a casa meva amb la petita ajuda d'un amic i vaig utilitzar el iMovie per posar-ho en blanc i negre, accelerar o alentir algunes preses i posar música de fons i lletres. Vull expressar la perspectiva personal de la víctima rebent amenaces pel mòbil i per ser tan dèbil que arriba al suïcidi. Per tant crec que hauríem de deixar de jutjar a la gent i no destacar els defectes personals... Crec que he pogut aconseguir el vídeo que volia fer, encara que jo m'esperava grans resultats, però crec que està ben fet tot i que es podria millorar encara més".




Joan, Marc, Javi i Yenifer, video-clip sobre l'alcoholisme
cultura audiovisual, primer de batxillerat,


Joan, Marc, Javi i Yenifer: "Amb aquest treball hem volgut representar els efectes que produeix l’alcoholèmia mitjançant tot tipus de paràmetres audiovisuals que hem après durant el curs en aquesta assignatura. Ha sigut molt divertit i interessant fer aquest últim treball".







Mar i Mariona, video-clip sobre la violència de gènere,
cultura audiovisual, primer de batxillerat,


Mar i Mariona: "Aquest treball va començar amb una petita idea que se'ns va acudir. A partir d'aquí vam desenvolupar-la i vam començar a escriure el guió tècnic, aquest va ser modificat continuament mentre la nostra idea madurava i incorporàvem noves i/o millors idees. Un cop teníem clar que era el que volíem ensenyar, vam preparar el "story-board" amb les decisions definitives. Un cop determinat tot el que apareixeria en el nostre vídeo, vam començar a gravar. Per fer-ho, vam necessitar la participació de l'Alba, que és la noia que apareix en el video-clip i que, a part d'això, ens va ajudar en molts aspectes de la gravació i l'edició final.


Vam haver d'allargar el rodatge tres dies. Per sort, l'Alba i el clima no van suposar cap problema, tot el contrari.  El muntatge i l'edició va durar tres dies també. Hem acabat aquest treball amb una molt bona sensació i amb moltes ganes de fer-ne un altre semblant. A través d'aquest projecte hem aprés moltes coses, tant tècniques com personals, hem adquirit molta pràctica en les gravacions i en l'edició i ens hem apassionat i divertit".





Anna i Helena, video-clip contra la violència de gènere
visual i plàstica, 4t d'ESO

Helena: "Ens va agradar molt fer les fotos plovent i amb llamps. L'Anna, sens dubte, és la millor companya de feina que es pot tenir".

  


Laura, Cindy, Irene i Marta, video-clip contra la violència de gènere
visual i plàstica, 4t d'ESO


Laura, Cindy, Irene i Marta: "El nostre projecte vol mostrar el pas que hi ha entre l'opressió que exerceixen alguns homes envers les dones i la llibertat que comporta la igualtat".





Lídia i Clara, video-clip sobre la igualtat d'oportunitats per a homes i dones,
visual i plàstica, 4t d'ESO



Exemples de guions tècnics il·lustrats fets, previs a la filmació i l'edició final dels treballs:

Marina


Mar i Mariona



Com activitat complementària, a classe de cultura audiovisual hem contat amb la visita de Francesc Olivé, càmara i director de fotografia, el qual ens ha explicat la seva experiència professional i ha respost amb entusiasme a les questions plantejades pels estudiants.



Gràcies per venir, Cesc!


Finalment, alumnat de primer de batxillerat i 4t d'ESO hem anat a la inauguració del Festival FIT CAT de Roda de Berà a veure la pel·lícula Fill de Caín.

Festival internacional de cinema en català FIT CAT: http://www.fic-cat.cat/






Amb el director de la pel·lícula, Jesús Monllaó


Amb un dels protagonistes de la pel·lícula, David Solans





Trailer de la pel·lícula:





Els espots i video-clips de sensibilització, creats durant el curs 2012/2013,
exposats al vestíbul de l'institut, desembre 2013
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada