dimecres, 13 de maig del 2015

"SOCIAL CROSSOVER", creació d'una peça de videoart amb Andrea Eidenhammer

Exercici de videoart que forma part del projecte "L'artista va a l'escola" del Centre d'Art de Tarragona "El Teler de Llum": https://lartistavaalescola.wordpress.com/ fet amb l'alumnat de primer de batxillerat de cultura audiovisual de l'Institut Antoni de Martí i Franquès, curs 2014-2015.



El primer que fa l'Andrea Eidenhammer quan ens ve a veure, el dia 9/4/2015, és presentar-se com a artista austríaca, amb una trajectòria que parteix de la fotografia i passa pel cinema documental, el videoart, el comisariat d'exposicions i la gestió cultural amb Kunstainer: http://kunstainer.com/

Seguidament, introdueix el concepte de videoart com una disciplina artística que vol provocar una reacció en l'espectador. En una peça de videoart impera el concepte, la idea, la metàfora, per sobre de l'execució tècnica i/o formal. Ens mostra també part d'una trilogia de vídeo creada per ella mateixa, anomenada "Crossing límits", filmada en Tarragona i en Graz:


Durant el seu discurs introductori, insisteix en la idea que un art purament formal és un art buit i reinvindica la implicació social de l'expressió artística. L'art ha de connectar-se amb les persones per tal d'adquirir sentit. Ens explica que explorarem amb imatges la identitat personal i grupal, i que ha creat un grup públic de Facebook anomenat "Social crossover" amb la intenció de compartir i comunicar-nos durant el projecte.

Selecciona també alguns exemples de videocreacions que comparteix amb nosaltres a classe:

Charlotte Moorman i Nam June Paik, "TV cello" (1976). L'origen del videoart com una reacció crítica davant de la manipulació a través de la televisió i altres mitjans de comunicació de mases.



Ai Weiwei, "Dumbass". El videoart com a videoclip, en aquest cas per explicar la detenció soferta per l'artista i activista defensor dels drets humans Ai Weiwei, l'any 2011.



Christian Marclay, "The clock" (2010). El videoart com a collage fet a partir de fragments cinematogràfics amb la intenció d'explicar el pas del temps; 24 hores de metratge perfectament sincronitzades amb el temsp real.



Lawine Torrèn, "Hochwald" (2015). Exemple que utilitza l'Andrea per posar de relleu la influència de la cultura d'un país en la seva producció audiovisual.




Efrat Reuveni, "Laundry Tales" (2010). La tècnica de l'stop motion utilitzada per explicar, en clau d'humor, el pas de la vida.


Aquell mateix dia, i durant els dies següents, fem servir el grup obert de Facebook "Social Crossover" per penjar les fotografies fetes durant l'hora de classe sobre el tema de la identitat personal:

Elisa, Luis, Elo i Anna



Anna, Manu i Carmen



Kim, Vanessa, Isabella, Joel, Júlia i Adrià



Andrea, John i Patrícia


El grup de Facebook "Social Crossover" ens serveix també per compartir exemples de videoart d'artistes com Bill Viola, Pipilottti Rist, Doug Aitken, Rivane Neuenschwander, Marina Núñez, Óscar Muñoz, Sam Taylor Wood, Francesc Abad, així com art d'acció filmat en vídeo de Marina Abramovic o Francis Alÿs, per exemple.


El dia 30/4/2015 torna a venir l'Andrea, aquest cop a filmar la peça de videoart que farem entre tots. Primer ens distribuim per funcions: l'equip creatiu, els càmares, el director i el seu ajudant. Els membres de l'equip creatiu esbossen un storyboard amb la idea d'identitat grupal que volen expressar. El director i el seu ajudant organitzen els actors i també mesuren el temps dedicat a cada presa. Els càmares enregistren els plans subjectius. L'Andrea filma, sobretot, plans generals.


L'equip creatiu delibera amb l'Andrea els últims detalls sobre l'storyboard


Kim, David i Andrea fan proves sobre la manera de col·locar-se durant la filmació


Tot preparat per començar a filmar



Acció!


L'últim dia que l'Andrea ve a classe, el 7/5/2015, és per editar tots junts el vídeo amb el programa Adobe Premiere Pro. Decidim per votació la música que millor s'adequa a les imatges entre les opcions que ens proposa l'Andrea. També prenem decisions conjuntes sobre l'ordre i la durada dels plans. Durant la sessió, es combinen les rialles de veure's al vídeo amb les discussions sobre les preses que han d'aparèixer i les que no.




Com que no ens dóna temps d'acabar l'edició durant la classe, l'Andrea ens convida al seu estudi, a la part alta de Tarragona, on continuem amb els últims retocs de la nostra videocreació.




Andrea, Alba, Pau, John i Óscar, a l'estudi de l'Andrea.


La nostra videocreació final, "Social Crossover":





Gràcies, Andrea!!!

Un cop ens acomiadem de l'Andrea, continuem treballant a classe el tema de la identitat adolescent i desenvolupem un treball de videocreció per grups que es pot veure a: http://fervisible.blogspot.com.es/2015/07/videoart-la-identitat-de-ladolescent.html

Finalment, els nostres vídeos s'exposen a l'Espai Jove Kesse, del 21/1 al 20/2 de l'any 2016, juntament amb els altres 4 projectes d'art contemporani i educació artística de "L'artista va a l'escola": https://lartistavaalescola.wordpress.com/