dilluns, 30 de gener del 2017

Fent luminogrames



Dibuixant amb llum amb l'alumnat de 1r de batxillerat de Cultura Audiovisual de l'institut Antoni de Matí i Franquès, curs 2015-2016.


Luminograma fet a classe per Nacho, Aleix, Albert i Ferran

Albert: "Què és un luminograma? Com s'aconsegueix? És una tècnica fotogràfica que consisteix en captar el registre de la trajectòria d'una font lluminosa en moviment. Qualsevol font de llum és vàlida, però sempre es necessita un temps d'exposició molt llarg. Normalment s'utilitza un trípode per a mantenir la càmera fixa però també es pot aconseguir un luminograma realitzant un moviment de càmera respecte a un punt fix de llum.

A classe de Cultura Audiovisual hem treballat els luminogrames. Un dia vam dedicar-lo a la teoria, mentre que al següent dia vam portar les càmeres, vam habilitar la classe i vam dur a terme la pràctica. La sessió va ser molt lúdica i divertida, i la veritat és que van sortir uns luminogrames força sorprenents".

Laura: "Per aconseguir aquest efecte, hem utilitzat l'opció manual «M», ja que ens deixa controlar l'obertura i la velocitat. L'obertura del diafragma regula la quantitat de llum que entra a l'objectiu i la velocitat d'obturació regula el temps d'exposició a la llum. Per fer els exercicis de classe hem utilitzat una velocitat entre 8" i 15", és a dir, una velocitat molt lenta, així podia entrar molta més llum. L'obertura del diafragma l'hem anat canviant a mesura que anàvem fent fotos".

Luminogrames fets a classe per Nacho, Aleix, Albert i Ferran:






Luminogrames i altres experiències fotogràfiques (amb velocitat d'obturació lenta) fetes per Núria:




 Luminogrames de Max, Maria i Adrian:



Max: "Aquests exercicis els vam realitzar amb l’opció manual de la càmara, amb una velocitat d’obturació molt lenta, d’entre 10 i 30 segons. Teniem una llanterna com a font d’il·luminació, però, tot i així, vam tancar el diafragma a F12, perquè, deixant l’objectiu obert tanta estona, la càmara captava molta més llum. En algunes fotos, després de realitzar un dibuix amb la llanterna, enceniem una altre focus il·luminant tota l’escena uns segons, per a que es veiés el fons i la persona".

Jugant amb l'abstracció. Luminogrames de Laura, Elena i Yaiza, respectivament:




Laura M. experimenta a casa i fa luminogrames com aquests:



Laura R. fa recerca de fotògrafs que dibuixen amb llum i troba els següents:



Susan Sims-Hillbrand: http://susansimshillbrand.com/






Més informació sobre light painting a: http://lightpaintingphotography.com/light-painting-artist/


Per últim, un dels luminogrames fets a classe per Maria, Aaron i Elena 
el convertim en la felicitació de Nadal de l'institut:










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada